Back

ⓘ Sacha Baron Cohen




Sacha Baron Cohen
                                     

ⓘ Sacha Baron Cohen

Sacha Baron Cohen, född 13 oktober 1971 i Hammersmith, London, är en brittisk skådespelare och komiker. Han är bland annat känd för de satiriska rollfigurerna Borat, Ali G och Bruno.

                                     

1. Biografi

Cohen växte upp i en religiös judisk medelklassfamilj i London. Han är den andre av tre söner till Gerald Baron Cohen 1932-2016 och dennes hustru Daniella. Cohens far, som ägde en herrekiperingsbutik vid Piccadilly, kom ursprungligen från Wales, medan hans mor är av judisk härkomst från Israel. Hans bror, Erran Baron Cohen, är kompositör och spelar trumpet. Han är även kusin till psykopatologen Simon Baron-Cohen.

Baron Cohen var elev vid privatskolan Haberdashers Askes Boys School och tillbringade därefter ett år i Israel. Han har en examen från Cambridge, där han studerade historia vid Christs College. Han är gift med den australiska skådespelerskan Isla Fisher. Tillsammans har de tre barn.

                                     

2. Roller

1998 började han medverka i TV-komedishowen The 11 O’Clock Show. Det var där han skapade karaktären Ali G, en extremt ointelligent "hip-hop-journalist" med iögonenfallande klädstil och märklig engelska som ställde märkliga frågor till intet ont anande politiker och kändisar som inte insåg att Cohen fick dem att avslöja sina fördomar och okunskap. Hans framgångar med denna roll ledde 2000 till hans egen Da Ali G Show in 2000.

Han skapade senare två andra återkommande karaktärer, Borat och Brüno, som också användes för att lura intervjuobjekt. Borat Sagdijev är en tydligt rasistisk, antisemitisk, homofob och sexistisk kazakisk reporter. Brüno Gehard är en homsexuell österrikisk modereporter.

                                     

3. Filmografi

  • 2018 – Who Is America? TV-serie
  • 2010 – The Simpsons
  • 2005 – Madagaskar
  • 2020 – Borat Subsequent Moviefilm
  • 2006 – Borat
  • 2012 – Les Misérables
  • 2011 – Hugo Cabret
  • 2006 – Talladega Nights
  • 2016 – The Brothers Grimsby
  • 1998 – Live from the Lighthouse TV-serie
  • 2016 – Alice i Spegellandet
  • 1998 – The 11 OClock Show TV-serie
  • 2000 – The Jolly Boys Last Stand
  • 2019 – The Spy TV-serie
  • 2008 – Madagaskar 2
  • 2000 – Da Ali G Show TV-serie
  • 2013 – Anchorman: The Legend Continues
  • 2002 – Ali G Indahouse
  • 2007 – Sweeney Todd
  • 2020 – The Trial of the Chicago 7
  • 2009 – Brüno
  • 2012 – Madagaskar 3
  • 2012 – The Dictator