Back

ⓘ Martin Bagge




Martin Bagge
                                     

ⓘ Martin Bagge

Martin Bagge, född 29 november 1958 i Mölnlycke, är en svensk sångare, musiker, kompositör och arrangör.

Martin Bagge är utbildad vid Musikhögskolan vid Göteborgs universitet. Som vissångare är han specialiserad på äldre svenska visdiktare som Carl Michael Bellman, Olof von Dalin och Lasse Lucidor, men har också tonsatt lyrik av bland andra Harry Martinson och Elisabet Hermodsson. Han framträder också med Bellmansånger utomlands, till exempel i Tyskland och Danmark. Som körkompositör har han uppmärksammats för tonsättningar av Federico García Lorcas och Ebba Lindqvists lyrik.

Tillsammans med litteraturvetaren David Anthin har han under somrarna 2015, 2017-2019 genomfört fyra seglatser med kostern "Flory" på västkusten och vid olika strandhugg framfört sånger och visor av Evert Taube i ett program kallat "På kryss med Taube". Detta program har även framförts under en vecka i november 2020 som lunchteater vid Göteborgs stadsteater.

Martin Bagge har samarbetat med musiker som Alf Hambe, Lars Jansson, Lars Danielsson, Dan Berglund och Cajsa Román.

                                     

1. Priser och utmärkelser

  • 2001 – Hambestipendiet
  • 2019 – Hedersdoktor vid Göteborgs universitet
  • 2001 – Sten A Olssons kulturstipendium
  • 2009 – Svenska Vispriset
  • 2001 – Invald i Svenska Visakademien
                                     

2. Diskografi

  • 2000 – Till Undrans land
  • 1993 – Blåsen nu alla
  • 1995–97 – Fredmans Epistlar och Sånger cd-boxar
  • 2007 –.vid denna strand, vid detta hav, vid detta vatten
  • 2005 – Wärldslige och Andelige Sånger
  • 2001 – Fredmans Epistlar och Sånger
  • 1984 – Så drivs vi
  • 1992 – Om sommaren
  • 2002 – Fredmans Episteln und Gesänge
  • 2014 – Vägen ut med Trio Isagel
  • 1998 – Martin Bagge gör Carl Michael Bellman levande: Upptåger från ungdomsåren
  • 1997 – Kom fria sinnen hit
  • 1986 – Till ett barn, en vind, ett träd
  • 1989 – Kärlek och Bacchus
  • 1999 – Till Isagel
  • 2012 – Ack, libertas! – wisor av Lars Wivallius
  • 2002 – Fredmans Epistles and Songs