Back

ⓘ Nina Badrić




Nina Badrić
                                     

ⓘ Nina Badrić

Nina Badrić, född 4 juli 1972 i Zagreb, är en kroatisk sångare. Hon representerade Kroatien i Eurovision Song Contest 2012 i Baku i Azerbajdzjan med låten "Nebo".

                                     

1. Karriär

Hennes musikkarriär börjande under 1990-talet och hon har sedan dess blivit en av de mest framgångsrika artisterna från Kroatien. Hon är mycket populär inte bara i hemlandet utan även i de omgivande forna jugoslaviska staterna. Hon skriver de flesta av sina låtar själv.

Hon har framfört låtar med flera stora namn, bland andra Dino Merlin. Hon har hittills släppt nio album, det senaste år 2011.

Badrić har tidigare varit internationell fotomodell. Hon var modell för Frédérique Constants lyxklockor vilket spred hennes ansikte över hela världen. Hon var med i flera modetidningar som Vogue och InStyle men även New York Times.

                                     

1.1. Karriär Eurovision Song Contest 2012

Den 10 januari 2012 valdes hon ut internt av HRT till att representera Kroatien i Eurovision Song Contest 2012. Den 18 februari presenterades låten hon skulle framföra vilket var låten "Nebo". Låten släpptes redan den 30 november 2011 på hennes senaste album NeBo. Hon deltog i den andra semifinalen den 24 maj. När resultatet meddelades stod det klart att Badrić inte var en av de 10 finalisterna.

                                     

2. Diskografi

Studioalbum

  • 1999 - Unique
  • 1995 - Godine nestvarne
  • 1997 - Personality
  • 2003 - Ljubav
  • 2011 - NeBo
  • 2007 - 07
  • 2000 - Nina