Back

ⓘ Anthony B




Anthony B
                                     

ⓘ Anthony B

Anthony B:s musikaliska karriär startade på high school då han började som DJ. 1993 gick han ihop med Little Devon och gjorde sin debutsingel "The Living is Hard" vid skivbolaget Wizard. Anthony B hade svårt att hitta en producent som passade honom och hans musikstil men till slut gick han ihop med Richard "Bello" Bell och skapade hits såsom "Fire Pon Rome", "Raid Di Barn", "Rumour" och "Repentance Time".

"Fire Pon Rome" var en låt som uppmärksammades på den internationella reggaescenen. Med denna singel år 1996 gav dancehall-artisten Anthony B de fattiga och lågutbildade en röst, och texten var en knäpp på näsan på alla politiker som givit upp försöken att lyfta den stora oprivilegierade massan till en människovärdig nivå. Eftersom det var valår på Jamaica 1996, bannlystes låten snart genom ett politikerdirektiv till radiostationerna. Jamaica är en demokrati där majoriteten har liten eller ingen kunskap om hur statsmakterna fungerar, och politikernas något överilade agerande motiverades av det enkla faktum att massorna lyssnar mer på en reggaeartist än på en politiker.

Hans debutalbum Real Revolutionary blev mycket hyllat inom reggaevärlden. 1997 släppte Anthony B Universal Struggle och har sedan dess släppt flera album, vissa som samarbeten med artister som Wyclef Jean och Snoop Dogg.

På albumet "The Long Distance Runner" släppt av den svenska artisten Promoe finns låten "Justice" med Anthony B som gästartist, inspelad och mixad av Soundism. Anthony B har också Sverigekoppling genom sina singlar "Rasta Fi Lead Ya" respektive "Cant Stop Me", båda inspelade och mixade i Sverige av Soundism och utgivna av Hi-Score Music.

Anthony B turnerar ofta i Europa och USA och är känd för sina extremt intensiva och energiska uppträdanden. Han har spelat på Uppsala Reggaefestival 2005, 2007 och 2010.

                                     

1. Diskografi

Studioalbum
  • 2002 – Judgment Time
  • 2005 – My Hope - AL.TA.FA.AN. / Minor 7 Flat 5
  • 1996 – Real Revolutionary /
  • 2006 – Gather and Come - Penitentiary
  • 2005 – Black Star - Greensleeves
  • 2014 – Smoke Free
  • 2004 – Justice Figh - Nocturne
  • 2006 – Suffering Man - Tads Records
  • 2008 – Life Over Death
  • 2004 – Wise Man Chant - Black Scorpio
  • 2009 – Confused Time
  • 2003 – Street Knowledge - 2B1 Records
  • 2013 – Tribute to Legends
  • 2003 – Smoke Free - Bogalusa Records
  • 2006 – Judgement Time remastered
  • 2004 – Powers Of Creation - Noctune
  • 2009 – Rise Up
  • 1997 – Universal Struggle - VP Records
  • 2015 – Tears of Luv
  • 2004 – Untouchable - Togetherness Records
  • 1999 – Seven Seals VP Records
  • 2003 – Voice Of Jamaica, vol. 2 - Nocturne
  • 2002 – Reggae Max
  • 1996 – Predator & Prey - Alpha Enterprises
  • 2007 – Suffering Man - Greensleves
  • 2012 – Freedom Fighter
  • 2003 – Judgment Time - 2B1 Records
  • 2001 – More Love - AO! Records
  • 1996 – So Many Things - Greensleeves
  • 2002 – DJ Reggae Showcase
Livealbum
  • 2002 – Live On The Battlefield
  • 2005 – Live On The Battlefield
  • 2009 – Live On The Battlefield
Live DVD
  • 2002 – Live DVD
Samlingsalbum
  • Chanting Down Babylon 1997, Power Play; live, med Buju Banton
  • 2 Strong 1998, Star Trail/VP Records; med Sizzla
  • The Five Disciples 2001, Penitentiary / Jet Star; med Sizzla, Luciano, Junior Kelly och Capleton
  • We Three Kings 2001, AO! Records; med Sizzla
  • Kings Of Zion vol. 3 2005, Charm; med Capleton, Sizzla, och Turbulence
  • Four The Hard Way 2002, City Hall; med Capleton, Sizzla, och Luciano
  • Nazarene Vow 1999, Records Factory; med Junior Timba
  • We Three Kings 2002, Navarre; med Capleton och Luciano
  • Anthony B & Friends 1998, Rhino Records
  • 5 Blazing Fires 2002, Fire Ball; med Admiral Tibbett, Sizzla, Capleton och Michael Fabulous
  • Jah Warriors vol. III 2005, Penitentiary; med Luciano
  • 4 Rebels 2001, VP Records; med Sizzla, Luciano, och Yami Bolo
  • Anthony B & Idren 1998, Jamaican Vibes
  • Saddle To The East 2001, Brick Wall; med Jah Mason och Steve Machete
  • One Mission 1999, J&D; med Capleton
  • Five Disciples Part II 2003, Jet Star; med Capleton, Luciano, Sizzla, och Junior Kelly
  • Kings Of Zion 2002, Jet Star; med Capleton, Sizzla, och Junior Kelly
  • 3 Wise Men 1999, J&D; med Sizzla och Luciano